Menu


En podcast med Kristina Sandberg och Sven Teglund

Avsnitt 12: Alkoholen

Sven och Kristina talar om alkoholen som livslösning. Majs make Thomas misslyckas i karriären och alkoholismen växer sig allt kraftigare under årens lopp. På ett vis kanske alkoholen gör att skulden för det personliga misslyckandet minskar. Vem kan helt och hållet klandra någon som blivit tagen av spriten?

Eller så fungerar beroendet tvärtom, att missbruket kommer först. Och sedan hittar personen orsaker och tillfällen i livet då det går åt pipan, som bereder plats för missbruk.

Inom traditionellt psykologiskt tänkande brukade man peka på att orsaken till missbruk låg hos mamman, medan fäderna ofta kom undan. Det finns ingen vitbok över psykologins skuldbeläggande av mammor under 1960-80-talen.

Som ofta i Hemmafru går samtalet vidare in på sockret, bakverken, och här blir kopplingen att alkoholen ju egentligen består av socker. Hur används socker på behandlingshem, och vilka är knepen för att baka de bästa vetebullarna egentligen?

* * *

Du som lyssnar kan stötta podden genom att ge ett valfritt belopp via Patreon eller Swish:
www.patreon.com/hemmafru

Swish-nummer: 123 559 71 33 (skriv ”Hemmafru” som meddelande)

Tack alla ni som stöttar podden!

Av och med: Kristina Sandberg och Sven Teglund. Presentatör: Ann Petrén. Vinjettmusik: Jonas Teglund (basklarinett av Nils Berg). Hemmafru är en produktion av Teg Publishing.