Maria ”Masja” Aljochina är politisk aktivist, konstnär och medlem i Pussy Riot-kollektivet. 2012 framförde gruppen sin låt ”Jungfru Maria, fräls oss från Putin” inne i Frälsarkatedralen i Moskva.

Aljochina dömdes efteråt till två års fängelse med brottsrubriceringen ”huliganism grundad på religiöst hat” och skickades till ett av världens strängaste fängelser, en straffkoloni i Uralbergen.

I biografin Riot Days berättar Aljochina om aktionen i katedralen, rättegången, om fängelsevistelsen och hennes protester – inklusive hungerstrejker – mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna som pågick i fängelset. Här ansluter sig Aljochina till en rysk tradition av dissidenter som skrivit inifrån ett fängelse.

Boken är en rak och kärnfull skildring om att stå upp för jämlikhet och demokrati. Men främst är det ett hisnande vittnesmål från demokratins förfall i dagens Ryssland.

Aljochina är medgrundare till det ryska medieföretaget MediaZona och skådespelare i Belarus Free Theatre. Hon har prisats med Lennon Ono Grant for Peace och hon har också tilldelats Hannah Arendt-priset