Menu


En podcast med Kristina Sandberg och Sven Teglund

Avsnitt 11: Hederskulturen

Kristina och Sven har läst Moa Martinsons Betty-serie, som har likheter med såväl Maj-trilogin som Ferrante-serien. Dessa delvis självbiografiska romaner om den unga torparhustrun Betty, speglar hur livet kunde gestalta sig för en fattig kvinna i början av 1900-talet – generationen före Siri och Maj.

Betty är 17 år när hon blir ofrivilligt gravid och tvingas flytta in i ett torp, med barnets far, broder och deras gamla pappa. Maken och brodern arbetar på annat håll, och de pengar de tjänar har de ofta supit upp innan de kommer hem. Betty lämnas långa perioder att försörja sig själv och barnen, samt att ta hand om farfar. Men hon är uppfinningsrik och lyckas ändå klara sig på olika sätt, bland annat att genom att utfordra skogsarbetare som bor och arbetar i närheten under vintern.

Betty försöker fly undan den svåra verkligheten genom att läsa romaner, och hon lever mycket i fantasin. I bokserien beskrivs hur alla lever i en sträng hederskultur, med hård bevakning av moralen. Barn utom äktenskapet betraktas som en stor skam, samtidigt som våld och övergrepp inom äktenskapet är mer regel än undantag. I denna pressade tillvaro lever Betty sitt liv, och hon försöker på alla sätt hantera dagen, överleva och ta hand om sina barn.

* * *

Du som lyssnar kan stötta podden genom att ge ett valfritt belopp via Patreon eller Swish:
www.patreon.com/hemmafru

Swish-nummer: 123 559 71 33 (skriv ”Hemmafru” som meddelande)

Tack alla ni som stöttar podden!

Av och med: Kristina Sandberg och Sven Teglund. Presentatör: Ann Petrén. Vinjettmusik: Jonas Teglund (basklarinett av Nils Berg). Hemmafru är en produktion av Teg Publishing.

Hemmafru
Hemmafru
Avsnitt 11: Hederskulturen
/